Etikettarkiv: bryggkaffe

Gott mellanmörkt kaffe – Classic Gran dia

classic gran diaEn av favoriterna bland kaffesorterna just nu är Classic Gran dia, eller Classic Grandia som jag först trodde det hette. =) Ett smakrikt kaffe som ändå är ganska mjukt, så man kan dricka det flera gånger per dag utan att känna sig trött på kaffe.

Gran dia är ett mellanmörkt kaffe, vilket borde betyda att det ligger någonstans mellan mellanrost och lätt mörkrost på rostningsskalan. Om det nu finns någon sådan officiell skala över rostningsgrad?

Jag har testat både malet bryggkaffe och hela bönor av Classic Gran dia. Båda är mycket goda, men har du en egen kaffekvarn rekommenderar jag förstås hela bönor.

Söker du ett mer mörkrostat kaffe, som dessutom är miljömärkt, så rekommenderar jag varmt det KRAV-märkta kaffet Classic reko.

Rättvisemärkt och ekologiskt kaffe: Välj kaffe utan gift

Mycket av det kaffe som säljs i svenska butiker är odlat på kaffeplantager med dåliga förhållanden för arbetarna. På dessa plantager är ekologisk odling av kaffe ett främmande begrepp.

Konventionell kaffeodling använder mycket giftiga bekämpningsmedel och på vissa plantager förekommer barnarbete. Något som Gevalia antydde var konsumentens val.

Naturskyddsföreningen konstaterar:

”Många av de giftigaste bekämpningsmedlen som parakvat och endosulfan är förbjudna att använda i jordbruk i Sverige och EU, men de är tillåtna i odlingen av det konventionella kaffe vi importerar”

Välj ekologiskt kaffe, det är prisvärt och gott

classic reko mörkrost kaffe kravEnligt en undersökning som Naturskyddsföreningen refererar till, så är inköpspriset på 1 kilo ekologiskt kaffe endast ca 7 kr högre jämfört med konventionellt odlat kaffe.

Arvid Nordquist, Classic Reko är ett kaffe som jag tycker är mycket gott och dessutom är både ekologiskt (KRAV) och rättvisemärkt. Rekommenderas varmt!

Förvaring av kaffe

En vanlig fråga är hur man ska förvara sitt kaffe? Med kaffe avses här i första hand vanligt malt bryggkaffe, men samma principer gäller för förvaring av espressokaffe.

classic reko mörkrost kaffe kravKaffets största fiende är syre och ju mer finmalt kaffe, desto mer känsligt. Kaffet tappar nämligen sin arom vid kontakt med syre (finns som bekant i luften). De mest inbitna kaffeälskarna hävdar att de märker att aromen har försämrats redan 15 minuter efter att kaffet har malts.

Oavsett hur känsliga dina smaklökar är, så håller kaffet smaken längre om du förvarar det på rätt sätt!

Så förvarar du kaffet rätt

Det finns lite olika teorier om hur kaffet förvaras på bästa sätt. De flesta är dock ense om att:

  • Kaffe ska förvaras i en tät förpackning för att skyddas mot syre.
  • Kaffe ska förvaras svalt – De flesta anser att kylskåpsförvaring är bäst.

Varning när det gäller kaffe

  • Häll aldrig över malt kaffe i en annan behållare. Det får då kontakt med syre och aromen försämras.
  • Vissa anser att förvaring i frys är bra, men det finns risk för kondens när kaffet tas in och ut ur frysen. I valet mellan kyl och frys, så förespråkar de flesta kylen.