Etikettarkiv: tips för gott kaffe

6 faktorer påverkar kaffebryggningen mest

ECBC som caffe latte i glasgodkänner kaffebryggare har sammanställt en lista med de 6 faktorer som påverkar resultatet mest vid kaffebryggning och därmed är mycket viktiga för att få ett gott kaffe. Utan inbördes ordning:

  1. Malningsgraden på kaffet
  2. Kontakttiden mellan kaffe och vatten
  3. Vattentemperaturen under bryggningen
  4. Filtreringen
  5. Blötningen av kaffet
  6. Kaffebryggarens tekniska konstruktion

Vad betyder godkänd av European coffee brewing centre?

Vad betyder det egentligen när en kaffebryggare är godkänd av European coffee brewing centre? När man läser tester av kaffebryggare brukar följande 2 ECBC-krav nämnas:

  • european coffee brewing centre logoBryggtemperatur 92-96 grader (under 90 % av bryggningstiden, om man ska vara noga)
  • Bryggtid 4-6 minuter

Detta är förvisso rätt, men ECBC utför även andra mycket rigorösa tester i sitt kaffe-lab innan en kaffebryggare får märkas med klistermärket Approved – European coffee brewing centre. En detaljerad beskrivning av testerna finns här. Några exempel på tester som utförs:

  • Rätt mängd smakämnen ska ha extraherats från det malda kaffet
  • Det färdiga kaffet ska innehålla en optimal %-koncentration av smakämnen
  • Upprepade tester (10x) av samma moment, för att säkerställa att resultaten blir likvärdiga varje gång
  • Måttangivelser får max avvika med 5 %, för t.ex. vattentank

Så nästa gång du köper en kaffebryggare, håll utkik efter klisterlappen som betyder godkänd av ECBC. Dessa bryggare brukar vara dyrare än andra, men å andra sidan uppfyller de mycket höga krav. Krav som säkerställer att slutresultatet för konsumenten blir optimala förutsättningar för ett riktigt gott kaffe.

Tips på ECBC-godkänd kaffebryggare

moccamaster kb741 clubline silverEn riktigt bra kaffebryggare som är godkänd av ECBC är Moccamaster KB741 clubline.