Etikettarkiv: kaffebryggare

Instruktion: Kalka av kaffebryggaren med ättika eller ättiksprit

moccamaster kb741 clubline silverFör att alltid få ett riktigt gott kaffe, så behöver du då och då kalka av kaffebryggaren. Det finns avkalkningsmedel att köpa i affären, men det blir tillräckligt bra och framförallt billigare att använda ättika (24 %) eller ättiksprit (12 %).

Instruktion för avkalkning av kaffebryggare

  1. Häll 1 dl ättika (24 %) och 6 dl vatten i kaffebryggaren.*
  2. Brygg igenom hälften av blandningen och stäng av kaffebryggaren.
  3. Vänta 10 minuter.
  4. Starta bryggaren igen och brygg igenom resten.
  5. Brygg igenom kaffebryggaren med rent vatten 3-4 gånger för att få bort all ättikssmak.

*) Använder du ättiksprit (12 %) så tar du 2 dl ättiksprit och 6 dl vatten.

Tips: Du kan använda samma metod för att kalka av din vattenkokare. Koka blandningen. Stäng av. Vänta 10 minuter. Koka blandningen igen. Koka rent vatten 3-4 gånger.

Varannan kaffebryggare är för dålig, enligt Testfakta

Testfakta testade 8 kaffebryggare och 5 av dessa uppfyllde inte kraven som ECBC ställer för att få ett gott kaffe. Speciellt anmärkningsvärt var att en av de testade kaffebryggarna, närmare bestämt Bosch Private collection TKA 6631, inte ens var nära att leva upp till kravet på bryggtemperatur. Den kom endast upp i 81,6 grader, vilket ligger hela 10 grader under den lägsta rekommenderade temperaturen för kaffebryggning. 92-96 grader är optimalt.

european coffee brewing centre logoI många branscher finns mekanismer som skyddar konsumenter från undermåliga produkter. Ett exempel är produkten falukorv som är namnskyddad och måste innehålla minst 40 % kött, för att få kallas just falukorv. Annars måste korven döpas till Lantfalu och dylikt.

Är det dags att införa namnskydd på kaffebryggare? I så fall skulle en dålig bryggare inte få kallas kaffebryggare.

Den bästa kaffebryggaren – Moccamaster KB741 clubline?

Efter att ha läst många tester av kaffebryggare, så kan jag konstatera följande: Det finns en bryggare som alltid är med i toppen och inte sällan vinner testerna, nämligen Moccamasters modell KB741. Vill du inte läsa vidare, utan bara helt enkelt köpa KB741, så kan du t.ex. hitta den här på Webhallen.

Moccamaster KB741 clubline

moccamaster kb741 clubline silverMoccamaster har en klassisk och något stram design, samt en byggkvalité utöver det vanliga. Hela 5 års garanti lämnas på Moccamasters kaffebryggare.

KB741 clubline är dessutom godkänd av European coffee brewing centre. Detta innebär att bryggaren uppfyller de höga krav som ECBC har på kaffebryggare, gällande bland annat bryggtid, bryggtemperatur och optimal mängd smakämnen.

Bra med Moccamaster KB741

  • Brygger snabbt, 1 liter bryggs på under 5 minuter.
  • Brygger riktigt varmt kaffe (speciellt bra för den som dricker kaffe med mjölk)
  • Godkänd av ECBC

Mindre bra med Moccamaster KB741

  • Manuellt droppstopp (inte så praktiskt, men man kanske inte ens behöver använda droppstopp när bryggningen tar under 5 minuter?)
  • Inte den billigaste kaffebryggaren, var beredd på att clubline-modellen, som är bäst, kostar ca 1500 kr. Det finns även modeller med kalkvarnare och automatisk avstängning, de kostar något mer.

Jag känner själv fyra personer som äger en Moccamaster och alla är mycket nöjda med hur kaffet smakar. Har också själv testat den vid flera tillfällen och kan bara instämma. Ska du köpa en riktigt bra kaffebryggare, så bör du titta närmare på Moccamaster.

Köpa Moccamaster KB741?

Finns t.ex. att köpa här på Webhallen som brukar ha bra pris och dessutom väldigt nöjda kunder enligt Prisjakt.nu.