En vanlig fråga är hur man ska förvara sitt kaffe? Med kaffe avses här i första hand vanligt malt bryggkaffe, men samma principer gäller för förvaring av espressokaffe.
Kaffets största fiende är syre och ju mer finmalt kaffe, desto mer känsligt. Kaffet tappar nämligen sin arom vid kontakt med syre (finns som bekant i luften). De mest inbitna kaffeälskarna hävdar att de märker att aromen har försämrats redan 15 minuter efter att kaffet har malts.
Oavsett hur känsliga dina smaklökar är, så håller kaffet smaken längre om du förvarar det på rätt sätt!
Så förvarar du kaffet rätt
Det finns lite olika teorier om hur kaffet förvaras på bästa sätt. De flesta är dock ense om att:
- Kaffe ska förvaras i en tät förpackning för att skyddas mot syre.
- Kaffe ska förvaras svalt – De flesta anser att kylskåpsförvaring är bäst.
Varning när det gäller kaffe
- Häll aldrig över malt kaffe i en annan behållare. Det får då kontakt med syre och aromen försämras.
- Vissa anser att förvaring i frys är bra, men det finns risk för kondens när kaffet tas in och ut ur frysen. I valet mellan kyl och frys, så förespråkar de flesta kylen.