Etikettarkiv: European coffee brewing centre

Den bästa kaffebryggaren – Moccamaster KB741 clubline?

Efter att ha läst många tester av kaffebryggare, så kan jag konstatera följande: Det finns en bryggare som alltid är med i toppen och inte sällan vinner testerna, nämligen Moccamasters modell KB741. Vill du inte läsa vidare, utan bara helt enkelt köpa KB741, så kan du t.ex. hitta den här på Webhallen.

Moccamaster KB741 clubline

moccamaster kb741 clubline silverMoccamaster har en klassisk och något stram design, samt en byggkvalité utöver det vanliga. Hela 5 års garanti lämnas på Moccamasters kaffebryggare.

KB741 clubline är dessutom godkänd av European coffee brewing centre. Detta innebär att bryggaren uppfyller de höga krav som ECBC har på kaffebryggare, gällande bland annat bryggtid, bryggtemperatur och optimal mängd smakämnen.

Bra med Moccamaster KB741

 • Brygger snabbt, 1 liter bryggs på under 5 minuter.
 • Brygger riktigt varmt kaffe (speciellt bra för den som dricker kaffe med mjölk)
 • Godkänd av ECBC

Mindre bra med Moccamaster KB741

 • Manuellt droppstopp (inte så praktiskt, men man kanske inte ens behöver använda droppstopp när bryggningen tar under 5 minuter?)
 • Inte den billigaste kaffebryggaren, var beredd på att clubline-modellen, som är bäst, kostar ca 1500 kr. Det finns även modeller med kalkvarnare och automatisk avstängning, de kostar något mer.

Jag känner själv fyra personer som äger en Moccamaster och alla är mycket nöjda med hur kaffet smakar. Har också själv testat den vid flera tillfällen och kan bara instämma. Ska du köpa en riktigt bra kaffebryggare, så bör du titta närmare på Moccamaster.

Köpa Moccamaster KB741?

Finns t.ex. att köpa här på Webhallen som brukar ha bra pris och dessutom väldigt nöjda kunder enligt Prisjakt.nu.

Vad betyder godkänd av European coffee brewing centre?

Vad betyder det egentligen när en kaffebryggare är godkänd av European coffee brewing centre? När man läser tester av kaffebryggare brukar följande 2 ECBC-krav nämnas:

 • european coffee brewing centre logoBryggtemperatur 92-96 grader (under 90 % av bryggningstiden, om man ska vara noga)
 • Bryggtid 4-6 minuter

Detta är förvisso rätt, men ECBC utför även andra mycket rigorösa tester i sitt kaffe-lab innan en kaffebryggare får märkas med klistermärket Approved – European coffee brewing centre. En detaljerad beskrivning av testerna finns här. Några exempel på tester som utförs:

 • Rätt mängd smakämnen ska ha extraherats från det malda kaffet
 • Det färdiga kaffet ska innehålla en optimal %-koncentration av smakämnen
 • Upprepade tester (10x) av samma moment, för att säkerställa att resultaten blir likvärdiga varje gång
 • Måttangivelser får max avvika med 5 %, för t.ex. vattentank

Så nästa gång du köper en kaffebryggare, håll utkik efter klisterlappen som betyder godkänd av ECBC. Dessa bryggare brukar vara dyrare än andra, men å andra sidan uppfyller de mycket höga krav. Krav som säkerställer att slutresultatet för konsumenten blir optimala förutsättningar för ett riktigt gott kaffe.

Tips på ECBC-godkänd kaffebryggare

moccamaster kb741 clubline silverEn riktigt bra kaffebryggare som är godkänd av ECBC är Moccamaster KB741 clubline.